Weetjes over de Zeeuwse Bolus

Bij de ambachtelijke bakkerijen in Zeeland gaan dagelijks honderden suiker-zoete kaneelbroodjes over de toonbank. De Zeeuwse bolus is kenmerkend voor de streek. En vanwege de dikke laag suiker aan de buitenkant moét je je vingers wel aflikken.

  • Hoe wordt een bolus gemaakt?
    Een bolus wordt gebakken van wit brooddeeg, dat tot een streng door bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna in een spiraalvorm wordt opgerold. De meeste bakkers gebruiken voor hun bolus een eigen recept. Met name het suikermengsel waarin de bolus wordt uitgerold verschilt per streek en bakker. De meeste bakkers voegen hier bijvoorbeeld kaneel aan toe, maar dit gebeurt niet altijd. Lees hier ons recept.
  • Hoe ziet de perfecte bolus eruit?
    Hoewel ambachtelijke bakkers door heel Nederland zich aan het recept wagen, zijn het vooral de Zeeuwse bakkers die de bolus tot een kunst verheffen. Een perfecte bolus is lekker klef en mag vooral niet droog zijn. Het brooddeeg wordt met veel boter bereid. Extra donkere basterdsuiker en eventueel een hoeveelheid kaneel brengen de kenmerkende smaak.
  • Wat is het geheim van een lekkere bolus?
    Het geheim van een écht lekkere bolus zit ‘m vooral in de versheid van het product. Het lekkerste eet je ‘m daarom op de dag zelf. Gelukkig bakken wij iedere dag nieuwe bolussen voor onze klanten. Het is een product dat perfect bij de Zeeuwse bevolking past: lekker zoet en niet te duur!
  • Wanneer eet je een bolus?
    Natuurlijk kan je een bolus op elk moment van de dag eten, maar een Zeeuwse bolus wordt vooral bij de koffie gegeten. De vlakkere onderzijde wordt soms met roomboter besmeerd.
  • Waar komt de bolus vandaan?
    De Zeeuwse bolus is van oorsprong een Joods product. Het zijn Joodse bakkers die het broodje vanaf de 17e eeuw over de wereld verspreiden en de bolus nog steeds in delicatessenzaken in New York, Jeruzalem, Parijs en Moskou verkopen. Hun bolussen zijn even stroperig en mals als de koffiebroodjes van Zeeuwse bakkers, maar meestal nog zoeter en tweemaal zo groot.
  • Waar komt de naam ‘bolus’ vandaan?
    De naam ‘bolus’ is ontleend aan het Jiddisch. Het is het meervoud van ‘bole’, dat weer is afgeleid van het Spaans ‘bollo’. Dit betekent klein, fijn broodje. Waarschijnlijk is het woord ‘bolus’ via Portugese joden in Nederland terecht gekomen.
  • Welke bakker maakt de lekkerste bolus?
    Ieder voorjaar meten de Zeeuwse ambachtelijke bakkers hun krachten tijdens de wedstrijd om de ‘Bolustrofee’, georganiseerd door de Zeeuwse afdeling van de landelijke (banket)bakkersvereniging NBOV. Een prestigieuze strijd, die al sinds 1998 wordt georganiseerd om de Zeeuwse bakker in het zonnetje te zetten én het Zeeuwse bakkerij-cultuurgoed onder de aandacht te brengen.

Welke bolusvarianten hebben wij nog meer?

zeeuwse bolus

Bolus Cakeje

zeeuwse bolus

Bolus Eierkoek

zeeuwse bolus

Super Bolus

zeeuwse bolus

Kan nie op Bolus

zeeuwse bolus

Bolus Beschuit

zeeuwse bolus

Bolusstengel

zeeuwse bolus

Bolus Chocolade

zeeuwse bolus

Mini Bolus