Spelt Brood Zeeland

Spelt, wat is dat nou precies?

Spelt is een graansoort, net als tarwe en rijst. Het wordt wel het ‘oergraan’ genoemd. Het onderscheidt zich van andere ‘bedekte’ granen doordat het kaf niet met de korrel vergroeid is..
Bij tarwe en rijst is dat wel het geval en moet het kaf eraf ‘geraspt’ worden. Bij spelt is deze buitenste schil extra hard en deze moet eraf gepeld worden. Dit gebeurt tussen twee zwaren van zandsteen gemaakte molenstenen die op een bepaalde afstand van elkaar moeten staan zodat de granen niet geplet worden. De zachte kern, die al die tijd goed beschermd heeft kunnen groeien, zit boordevol voedingsstoffen en daarmee de gezondste onder de granen.

Spelt: gezond?
Spelt is een zeer eiwitrijke graansoort, er zit 10 tot 25% meer eiwitten in spelt dan in ieder ander commercieel geproduceerde tarwe soort. Verder bevat het veel complexe B vitaminen waaronder foliumzuur en nicotinezuur alsmede vitamine E en de mineralen ijzer, megnesium en fosfor.
Plus een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. SUPER GEZOND! Door de hoge water oplosbaarheid wordt het makkelijk opgenomen door het lichaam waardoor er geen voedingstoffen verloren gaan. Daarnaast zit het boordevol vezels die erg belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Spelt is zeer goed voor mensen met een tarwe allergie, die spelt zonder problemen kunnen eten.
Wel zitten er veel gluten in dus voor diegenen met een gluten allergie is het misschien een minder goede keuze. Alhoewel de gluten in spelt van een andere samenstelling zijn dan de gluten die in tarwemeel zitten, zou je er toch op kunnen reageren. Dat kan per persoon verschillen en is een kwestie van uitproberen.

Spelt Brood Zeeland: Onze speltproducten bestaan voor 100% speltbloem. Hierdoor is het brood vaak wat compacter van structuur, anders dan brood gemaakt van reguliere baktarwe. Het brood smaakt zoals het brood vroeger smaakte. Een echte aanrader is ons spelt volkoren grof brood. Daarnaast maken wij ook andere speltproducten, o.a. volkoren en wit brood, eierkoeken, crackers en zachte broodjes.

spelt
spelt
spelt
spelt

Spelt Brood Zeeland: Wil je dit heerlijke brood bestellen?

null